A ponyvaszervizben még napelemmel kapcsolatos tanácsot is kaptam

Két hete ilyenkor pont egy ponyvaszervizben jártam, ahol nagyon segítőkészek voltak. Hamar megoldották a problémát amivel hozzájuk fordultam, de ennél még többet is kaptam. Ugyanis akkoriban még tanácstalan voltam a napelem rendszerekkel kapcsolatban, nem tudtam kit tudnék megbízni és kiben tudnék megbízni. De ebben a szervizben erre is adtak egy nagyon jó tippet. Az egyik szerelő két éve szereltette fel a napelemeket a családi házára, így releváns véleményt és tanácsot tudott adni nekem. Ő a Napelemes Rendszereket ajánlotta. Azt mondta, hogy ha napelemről van szó, őket érdemes megbízni. Amikor hazaértem, rá is kerestem az interneten.

Első látásra az oldaluk teljes mértékben azt mutatta, hogy egy szakértő csapatról lehet szó, hiszen a weboldaluk összeszedett és minden hasznos információt meg lehet találni itt, amire csak kíváncsi lehet a leendő ügyfél. Engem minden érdekelt ami napelem, így az összes információt elolvastam, amit csak megtaláltam ezzel kapcsolatban.

Kiemelten kíváncsi voltam arra, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a háznak, hogy napelemet lehessen rá szerelni. Szerencsére erre a kérdésemre itt választ is kaptam. Amikor a szakember kimegy házhoz, a következő dolgokat méri fel: a tető tájolása, a szerkezete elég erős-e, mennyi árnyékoló elem lehet, illetve a tető dőlésszögét is megnézi. A háztető tájolásánál az optimális a déli, viszont az ahhoz közeli irányú is megfelel, például délkeleti vagy délnyugati. A környezet is fontos, hiszen az egy kiemelt szempont, hogy minél kevesebb dolog árnyékolja majd be a napelemeket. A dőlésszöget egy erre speciálisan kifejlesztett programmal és számításokkal határozzák meg. Viszont kitérnek arra is, hogy nem csak a tetőre van lehetőség felszerelni a modulokat. Ha a földön is van elég hely és a körülmények megfelelőek, akár oda is elhelyezhető egy speciális tartószerkezetnek köszönhetően.

Kíváncsi voltam még arra is, hogy a telepítés hogyan néz ki, és mi ennek a folyamata. Nagy meglepetésemre, erre is kaptam választ a Napelemes Rendszerek oldalán. És nem csak erre a kérdésemre, hanem még sok másikra is. Például arra, hogy mikor kezdhet el működni a napelem és ehhez mi szükséges. Illetve arra is, hogy hogyan működik pontosan a napelem és hogyan lesz a fényből energia, mi a napelem inverter és milyen szerepet tölt be.

Ami külön tetszett, az az volt, hogy kitértek még arra is, hogy milyen esetekben merülhet fel plusz költség a telepíts során. Ez azért nagyon jó, mert így mindenki fel tud erre készülni, és nem fogja hideg zuhanyként érni a hír, amikor esetleg plusz költség merül fel a munka során vagy a tervezésnél.

Néhány példa, ami plusz költséget jelenthet: amennyiben a tető valamilyen oknál fogva nem alkalmas a napelemek telepítésére és a földre lehet csak elhelyezni őket, akkor ez nagyobb befektetést jelent, mintha a tetőre kerülnének. Viszont, ha a tájolás vagy a dőlésszög nem optimális, az is egy másmilyen tartószerkezetet követelhet. Ennek köszönhetően ez ismét több költséget jelenthet. Illetve fontos még kiemelni azt is, hogy ha 10 éven belüli megtérülést szeretnénk, akkor érdemes a napelemek minőségére figyelni és esetleg többet áldozni rá. Ha erre nem figyelünk és az olcsóbbat választjuk, akkor annak az lehet az ára, hogy később térül meg a napelem rendszerünk.

Összességében tehát nekem nagyon tetszett az, amit a Napelemes Rendszerek oldalán láttam és olvastam. A weboldaluk után számomra már nem is volt kérdés, hogy őket fogom választani. Így kértem is egy árajánlatot, hogy a munka minél hamarabb elkezdődhessen.