Ponyvagondokkal kezdtünk, most céget alapítunk

Barátommal, a szabad levegős edzés hívei vagyunk, ha fúj, ha esik, ha tél, ha nyár van, kint edzünk, a fűben. Már amikor van. Bár már elég jól hozzászoktunk, azért a nyári 35 fok már minket is próbára tesz, ezért beszereztünk egy ponyvát az edzéseink helye fölé. Sajnos azonban gyakran kellett a ponyvaszervizt igénybe vennünk, az időjárás állandóan megette a ponyvát, gyakran javítgatni, cserélni kellett. Próbáltunk erre alternatív megoldásokat találni, mindenféle anyagot kipróbálni. Végül barátom talált egy új, klassz anyagot, amit ugyan más célra készítettek, de mivel rugalmas, vízáteresztő és a napfényt is jól bírja, kipróbáltuk. Mi sem gondoltuk volna, és talán Ti sem hiszitek, de ezt már öt éve használjuk, egyetlen javítási alkalom nélkül funkcionál azóta.

Pár hete barátom fellelkesülten hívott fel azzal, hogy még a ponyvások sem hitték el neki, mennyire klassz a miénk. Ebből ő azonnal arra következtetett, hogy érdemes lenne erre egy start up céget építeni.

– Hátrább az agarakkal! – reagáltam rögtön – Azért nézzük meg először is milyen lehetőségei vannak a start up cégeknek.

Találtunk is egy ilyen cikket a székhelypartner.hu oldalon, ahol megtaláltuk arról is az információkat, hogy mik egy cégalapítás feltételei. Részletesen leírták, hogy személyileg milyen feltételeknek kell megfelelni, illetve listaszerű felsorolást olvashattunk róla, hogy miket kell átgondolni, mielőtt cégalapításba kezdünk.

Örültem, amikor ezt megláttam a hosszú listát, mert reméltem, hogy barátomat ez a sok információ eltántorítja majd az egésztől, nekem nemigen volt kedvem az egészhez. Sajnos nem ez történt. Mivel részletes tájékoztatást kapott és pontosan láthatta, hogy mire van előzetesen szükség, ő ezt inkább úgy tekintette, mint egy tennivalólistát. Amit valaki más már elkészített helyette, nem neki kell a nulláról kezdve összegyűjteni minden fontosat. Aztán egy másik menüpontban leírták, hogy mire figyeljen, miután már megalapította a céget, például melyik hatóságokhoz és milyen határidővel kell bejelentkezni a cégbejegyzés után.

Szomorúan tapasztaltam, hogy még egy GYIK-et is talált az oldalon, ahol olyan infókat is olvasott, mint hogy mennyi ideig fog tartani a cégalapítás, vagy hogy a cégnevet milyen szabályok betartási mellett lehet választani. Amikor pedig felfedezte az oldalon, a székhelyszolgáltatás címszót, teljesen elvesztettem. Mondhattam bármit, ő szinte már cégtulajdonosnak érezte magát. Meglátta ugyanis, hogy az ezzel foglalkozó cégek levesznek a válláról egy sor macerát, kihelyezik helyette a kötelező cégtáblát, átveszik a hivatalos leveleit. A leveleket e-mailben továbbítják neki, így azonnal olvashatja is. Biztosítanak tárgyalótermet hivatalos ellenőrzések idejére, vagy ha esetleg fontos tárgyaláshoz szükség lenne rá. Lelkesen magyarázta, hogy ez is jó lehetőség, mert így az otthona semmilyen formában nem kell, hogy belekeveredjen a cégügyeibe.

Mivel én még midig ijesztőnek éreztem ezt az egészet így hirtelen, azt is felhozta meggyőzésemre, hogy ezen a cégen keresztül még spórolhatunk is, mert van olyan lehetőség is náluk, hogy újlengyeli székhelyszolgáltatás. Ha itt bérlünk székhelyet, akkor nem kell iparűzési adót fizetnünk, mert ott az Önkormányzat nem kéri.

Most komolyan, tényleg nem látod, milyen egyszerűek a cégalapítás feltételei? – kérdezte, és nehéz volt vele vitatkoznom. Be kellett látnom, hogy észérveim nincsenek. Nem tudom, hogy barátom lelkesedése ragadott magával végül, vagy a Székhelypartner kimerítő információi juttattak erre a következtetésre, de végül én is úgy látom, hogy érdemes elgondolkodni a cégalapításon. Na persze azért járunk még pár kört, hogy befektetőket szerezzünk, de félig már sínen vagyunk.