Váratlan helyről jött a medence fűtésével kapcsolatos tipp

Imádom a családi házunkat: a méretes, amerikai konyhás nappalit, a teraszt, a kertet, de legjobban a medencét. Tavasztól őszig minden napot egy csobbanással kezdek. Kihagyhatatlan napi program. Szeretek foglalkozni is a medencével. Én végzem a rendszeres takarítását, tavaly nyáron én magam festettem újra. Égszínkék lett, mint a kedvem, amikor ránézek.

Minap úgy döntöttem, hogy kicserélem a takaróponyvát. Már lassan 6 éves, megette az idő, egyre több a kopásfolt, az anyag gyengeség. Felvettem a kapcsolatot egy közeli ponyvaszervizzel. Kijött az egyik szakemberük. Átbeszéltük az új ponyva anyagát, színét és méretét. Jó árat mondott, kezet fogtunk. Már éppen távozni készült a ponyvás, amikor látom, hogy rosszallóan csóválja a fejét.

Kérdezem, hogy mi a baj? Talán nem volt finom a kávé, amit főztem neki? (Lavazza kávénk van, mindenki dicséri.) Szó sincs erről, mondta. Csak látta, hogy gázkazánnal melegítem a vizet és ezen lepődött meg.

Megfigyeltem, hogy a legjobb, bennfentes információk mindig a “kereszt” szakmabeliektől jönnek. A medence ponyvás kiválóan képben van a medence minden egyéb dolgaival kapcsolatban is, legyen az építés, átalakítás, vízforgatás, takarítás, fűtés. Azonnal visszaültettem a székbe, főztem neki még egy kávét és kíváncsian vártam, hogy folytassa. Nem kellett sokat várnom, Elemér (időközben bemutatkoztunk egymásnak) igazi nagydumás volt. Azonnal a lényegre tért: nem szabad gázzal fűteni a medence vizét. Szerinte ennél sokkal gazdaságosabb megoldás a hőszivattyú.

A figyelmembe ajánlotta a https://www.rifeng-hoszivattyu.hu/hirek/medence-futese-gaz-vagy-hoszivattyu/ linket, ahol egy részletes összehasonlítás található a gázzal ill. hőszivattyúval történő fűtésről. Megkérdeztem Elemért, hogy szerinte nekem melyik fűtési mód lenne az ideális. A válasza az volt, hogy mielőtt javaslatot tesz, muszáj feltennie pár kérdést. Ezek a következők voltak:

  • tipikusan mettől-meddig használom vagy szeretném használni a medencét? A válaszom: áprilistól-októberig,
  • mennyire vagyok türelmetlen típus? Képes vagyok várni kicsit a használat előtt vagy azonnal kell a melegebb víz? A válaszom: annyira türelmes típus vagyok, hogy az már néha a feleségemnek is fáj. A hátamon nem fát, hanem erdőt lehet vágni. Elmondtam, hogy minden nap 5-kor kelek és 7:30-kor úszok, szóval közben van ideje a víznek kényelmesen felmelegedni,
  • fontos nekem a pénztárcám? A válaszom: nagyon. Nem keresek rosszul, de annyira jól sem. 3 fiam van, mindhárman tanulnak még, szóval minden forintnak helye van,
  • mennyire fontos nekem a környezetvédelem? A válaszom: fontos. A valóságban egyáltalán nem fontos, de ezt azért mégsem vallhattam be egy vadidegennek.

Elemér jegyzetelt, majd kicsit rajzolgatott a füzetébe, kért még egy kávét, aztán előhozakodott a farbával: “hőszivattyú”. Megkértem, hogy kicsit fejtse ki bővebben. Elmondta, hogy a válaszaim alapján egyértelműen a hőszivattyúval történő fűtés lenne az ideális a medencém esetében.

A hőszivattyú, ellentétben a gázzal, nem minden hőmérsékleti tartományban ideális, elsősorban 15 fok felett hatékony. Áprilistól-októberig tipikusan ennél magasabb a reggeli hőmérséklet. A gázfűtés nagyon gyorsan felfűti a medencét, a hőszivattyú kicsit lassabban, de a válaszaim alapján az idő nem fontos tényező számomra. Annál fontosabb a fűtés költsége és ebben köröket ver a hőszivattyú a gázra. A hőszivattyú a fűtéshez szükséges energia jelentős részét a levegőből állítja elő. Ezt nem pontosan értettem, de okosan néztem. Közben törtem a fejem: létezik ilyen? A levegőből energia lesz? De Elemér nagyon meggyőző volt. És közben rátért a zöld szempontokra is. Elmondta, hogy a hőszivattyú jóval környezetbarátabb, mint a gáz. Nincs szén-dioxid kibocsátása. Itt megint hevesen bólogattam, mint akinek ez valóban fontos szempont.

Megkértem, hogy magyarázza el, hogyan lesz a levegőből melegvíz. Elmosolyodott. Elmondta, hogy ezt valóban nem is annyira egyszerű megérteni, mert látszólag szembe megy azzal, amit a többi fűtési rendszer esetében megszoktunk. A hőszivattyú a környezetében lévő levegőt összesűríti, amely ettől felmelegszik. A meleget pedig egy hőcserélőn keresztül átadja a medence vízének.

Hát így esett, hogy a medence fűtésével kapcsolatos tippet a ponyvaszerviz szakemberétől kaptam. Mondtam neki, hogy ha ennyire képben van, akkor biztosan tud javasolni olyan céget is, aki profi a hőszivattyú fűtési rendszerek telepítésében. Természetesen tudott. Javasolta, hogy vegyem fel a kapcsolatot az Esté Credittel, aki a beszélgetésünk elején bemutatott összehasonlító táblázatot is készítette. Remek szakemberek, korrekt áron dolgoznak és nagyon jó berendezéseket forgalmaznak.

Miután Elemér elment, teljesen izgalomba jöttem. Naná, hiszen a medencémről van szó. Azonnal átküldtem a https://www.rifeng-hoszivattyu.hu/hirek/medence-futese-gaz-vagy-hoszivattyu/ linket a legnagyobb fiamnak is. Mérnök lesz. Megkértem, hogy nézze már meg, hogy valóban jobb lenne-e áttérnünk a gázkazánról a hőszivattyúra. Hamarosan azt írta vissza, hogy fontoljam meg, hogy nemcsak a medence, hanem az egész ház fűtése is ezzel történjen.

Másnap kértem egy árajánlatot az Esté Credittől a teljes házra. Tényleg korrekt árakat és korrekt műszaki tartalmat kaptam. Ígéretük szerint 4 hét múlva, éppen az őszi medence fűtési idény kezdetére már új fűtési rendszere lesz a medencének és a háznak is.