A napelemek szakszerű telepítése: amit csak tudok erről

Generációs tapasztalatot vittem magammal a ponyvaszerviz átvételekor

Amikor a faluban megkezdtem a munkát, mindig arról álmodoztam, hogy egyszer sokra viszem majd. Lehet, hogy ezt az attitűdöt a családból hozom, nem tudom. Már a szüleim is nagyon keményen dolgozó emberek voltak, akik a nagyszüleimtől azt tanulták meg: aki nem dolgozik, ne is egyék! Így aztán mindketten nagy terhet vettek a vállukra, és igen hamar beletanultak a ponyvás mesterségbe. Szépen éltünk a faluban, nem is kívánhattam volna szebb gyermekkort magamnak. Ugyanakkor a munkára már engem is igen korán ráneveltek otthon. Nyaranta nekem is el kellett járnom besegíteni, dolgozni, és nem egyszer fordult elő, hogy a ponyvaszervizben tettem-vettem, láttam el az ügyes-bajos teendőket. Apám meglátta bennem a tehetséget. Azt mondta, egyszer még többre vihetem majd, mint ők.

Mert nem csak a mesterséget sikerült kitanulnom tőlük, hanem – legalábbis apám szerint – jó üzleti érzékkel áldott meg a sors, így a vállalkozás jövőjét is biztosítva érezték a kezemben. Talán igaza lehetett, mert én is észrevettem magamon, hogy szinte űzöm, keresem a lehetőséget a még nagyobb üzleti kiteljesedésre. A jó befektetési lehetőségeket sem vetem el, minden beérkező ötletet megvizsgálok. Így aztán nemrég például azzal a gondolattal kezdtem el foglalkozni, hogyan tudnám energiahatékonyabbá tenni a termelésemet. Persze a környezet megóvása már önmagában is szép misszió, de arra gondoltam, a termelés hatékonyabbá tétele talán a költségvetésünkre is pozitív hatást gyakorolna. Egy ismerősöm ajánlotta, hogy nézzek utána a napelem pályázatoknak, mert sosem tudni, mibe fut bele az ember.

Egy gyümölcsöző vállalkozás felvirágoztatása napelemekkel

A napelemek szakszerű telepítése, feltételei témakörében végül a napelempalyazatok.hu oldalon kötöttem ki. Ezen a linken ugyanis mindent megtalálni, amit a napelem telepítéssel kapcsolatban érdemes lehet számításba venni. Azt ugyanis érdemes már itt az elején leszögezni, hogy a napelem telepítés bizony költséges mulatság. Ráadásul több tízéves befektetés, egy ilyennel nem viccelődik az ember, hanem hosszú távra tervez. Márpedig ha hosszútávú a terv, olyan, amiből adott esetben még az én gyerekeim is profitálhatnak, akkor igenis érdemes minden apró részletnek utána menni. A napelempalyazatok.hu pedig nagyszerű segítség mindenkinek, aki kezdőnek számít a napelemes telepítés témakörében.

Ezen az oldalon ugyanis minden fontos és szükséges információ fellelhető a napelemek szakszerű telepítéséről és annak feltételeiről. Mindezt ráadásul olyan érthető nyelvezettel magyarázzák el az oldal készítői, hogy azok is könnyen megértik a folyamatot, akik adott esetben először találkoznak ezzel a témakörrel. Az oldal ráadásul nagyon jól strukturált és könnyen átlátható, ezért a szükséges információt is hamar meg lehet találni rajta. Amit már az elején érdemes leszögezni, és amire a napelempalyazatok.hu oldal is felhívja a figyelmet, hogy nem véletlenül foglalkozik ezzel egy kifejezetten napelemekre specializálódott csapat. Napelemes rendszert ugyanis nem lehet, vagy nem érdemes bárhová telepíteni. Ezért nagyon fontos, hogy a telepítést mindig igen körültekintő munka előzze meg. Ha ugyanis már a helyszíni felméréskor látszik, hogy nem ideálisak a körülmények, nem érdemes belevágni a vállalkozásba.

A napelemek szakszerű telepítése, feltételei

Hiszen, ahogyan a napelempalyazatok.hu is figyelmeztet, a napelemes rendszer telepítése valóban hosszútávú megtérülést jelent, ami viszont azt is jelenti, hogy a folyamat elején jelentős költségeket kell beletenni a kiépítésbe és a megvalósításba. Az oldal szerint a következő szempontok adják a napelemek szakszerű telepítésének, feltételeinek az alapját:

  1. Fel kell mérni a tető állapotát
  2. Meg kell határozni a tető dőlésszögét
  3. Fontos megvizsgálni az ingatlan tájolását
  4. Meg kell nézni, mennyi a leárnyékolt terület, és mennyi ideig nem kap napfényt az ingatlan

Hogy egy kis segítséget nyújtsak nektek a telepítéshez, röviden megpróbálom összefoglalni ezeket a legfontosabb szempontokat a napelemek szakszerű telepítésének feltételeiről.

Tetőszerkezet, dőlésszög, tájolás – hogyan befolyásolhatják a telepítés sikerességét?

Legelőször is, a tető. A napelemekről tudni kell, figyelmeztet a napelempalyazatok.hu, hogy igen súlyos szerkezetek. Általában egy tetőszerkezetet is úgy terveznek persze, hogy a legkíméletlenebb időjárási körülmények között is védelmet nyújtson. Ettől függetlenül fontos, hogy a telepítés előtt egy szakember is ránézzen, aki kifejezetten napelemek telepítésével foglalkozik. Hiszen ő már olyan szemmel vizsgálja meg a tetőszerkezetet, hogy megfelelő-e az állapota ahhoz, hogy még a súlyos napelem paneleket is elbírja. Ezt követi a dőlésszög kérdése. Ha megfelelő a tetőszerkezetünk, fontos azt is megnézni, hogy milyen a tető dőlésszöge. A napelemek szempontjából ugyanis minél közelebb van egy tetőszerkezet dőlésszöge a merőleges vonalhoz, annál hatékonyabb a napelemek működése is. Magyarországon általában 25 és 45 fok között mozognak a tetőszerkezetek dőlésszögei. Ez még éppen adott lehet ahhoz az ideális körülményhez, amelyre a napelemeknek szüksége van.

A napelemek szakszerű telepítése, feltételei kapcsán a következő vizsgálandó terület a napelempalyazatok.hu szerint a megfelelő tájolás. Ez, ha belegondoltok, könnyen megérthető. Nekünk ugyanis olyan felületet kell keresnünk, ahová sokáig és intenzíven odasüt a nap. Ezért egy északi tájolás esetében kevesebb sikerrel járunk, ha össze szeretnénk gyűjteni a napsugarak energiáját, amit aztán elektromos áramként használhatunk fel az otthonunkban. A legmegfelelőbb irány a napelemek telepítése céljából természetesen a déli fekvés: akár délkeleti, akár délnyugati tájolás szóba jöhet. Ezt mindenképpen érdemes egyeztetni a felmérés során. Itthon ugyanis sokszor elég véletlenszerűek az ingatlanok kialakításai, sok minden befolyásolhat például az utcakép is. Ezért ezt mindenképpen egyeztessük szakemberrel a kiépítés előtt.

Az árnyék befolyása és további teendők

Végül, de nem utolsó sorban pedig nagyon fontos azt is számba vennünk, van-e olyan része az ingatlannak, ahová jelentős mértékben és nagy felületen vetül árnyék? Azt is fontos átgondolni, hogy a jövőben várható-e olyan építkezés, amely által veszélybe kerülnének a napelemeink, és jelentős árnyék vetülne az ingatlanunkra? A leárnyékolt napelemek ugyanis nem tudnak teljes hatékonysággal működni, így kevésbé lesz sikeres a rendszer telepítése után a befektetés megtérülése. Ezért is nagyon fontos, hogy mielőtt belevágtok a napelemes rendszer telepítésébe, megfelelően tájékozódjatok a telepítés menetéről és a feltételeiről. Ennek elmaradhatatlan lépése a helyszíni felmérés, de a napelempalyazatok.hu csapata ebben készséggel siet a segítségetekre! Profi csapatuk ráadásul egy nap alatt felszereli a megrendelt napelemes rendszert, így nektek nem is kell sokat várnotok a kiépüléssel sem!

Érdemes tehát rászánni az időt az alapos helyszíni felmérésre és egyeztetésre. Ha nektek is felkeltette a lehetőség az érdeklődéseteket, én azt javaslom, ne gondolkodjatok tovább, és legalább egy árajánlatot kérjetek a napelempalyazatok.hu csapatától. Ha már látjátok a költségeket és tudtok konkrétumokról is beszélgetni, sokkal könnyebb lesz átgondolni a telepítés feltételeit azok mentén, amiket írtam. És talán a döntést is hamarabb meg tudjátok hozni, hogy belevágtok-e. Én mindenképpen ennek mentén fogok haladni. Hadd csodálkozzon a falu, micsoda napelemeket kapott a ponyvaszerviz! Így még ma kitöltöm a napelempalyazatok.hu oldal alján található árajánlatkérő űrlapot online – tegyetek így ti is!