Az esküvői ponyva szervizelése után energetikai tanúsítványt is intéztünk

Még augusztusban tartottuk az esküvőnket, és akkora esők voltak, hogy az épület, ahol a lagzit tartottunk teljesen beázott. Erre volt a megoldás a ponyva. Sajnos a tetőből szivárgó barna valami a ponyvát is megfogta, így kénytelenek voltunk szervizbe vinni. Már terveben volt, hogy az esküvő hután, ha találunk olyan házat, amit meg is engedhetünk magunknak, és elég jó állapotban is van, akkor megvesszük. Persze ez nem megy senkinek ilyen egy szerűen. De végül is találtunk egy erős jelöltet. Viszont nem tudtuk, hogy egy ekkora háznál mekkora rezsi költségre számíthatunk.

Itt jött képbe az https://www.e-tanusitas.eu/, akik ki tudtak nekünk állítani egy energetikai tanúsítványt. Ez alapján döntöttük el, hogy megvesszük-e a házat vagy sem. Az oldalt Kristóf találta egy internetes keresés alatt, és eleinte kicsit szkeptikusan fogadtam, de aztán végigrágtam magam az oldalon, és úgy döntöttem, egye fene, inkább most költsünk el olyan 20 ezer forint környéki összeget, minthogy megvegyünk egy olyan házat, amit aztán például egyből szigetelhetünk is újra a pincétől a padlásig. Az nagyon tetszett bennük, hogy nem csak és kizárólag Pesten működnek, hanem az ország egész területén, és az árak sem annyira eltérőek Pesthez képest, hogy a szürrealistásba menjen át az egész.

Értékbecslést is csináltattunk, mert ugyan nem arról volt szó, hogy ne bíztunk volna meg a tulajban, de jobb biztosra menni, illetve jobb, ha tudjuk mennyire lehetne alkudni az árból, ha arra kerülne a sor. Azért is gondoltuk ezt is megcsináltatni, mert az energetikai tanúsítvány mellett, ebből 50%-ot elengednek, és szükségesnek is tűnt, szóval bele is vágtunk. Ehhez persze szükségünk volt mindenféle iratokra is, aminek, ha úgy akartuk volna, egy részének a https://www.e-tanusitas.eu/ is utánajárhatott volna egy kisebb pénzösszeg fejében, de inkább szeretünk mi magunk utána járni az ügyes-bajos dolgainknak, úgyhogy megoldottuk mi magunk.

Ha valakinek nagyon sürgősen kell energia tanúsítvány, mindenképp őket ajánlom, bár szerintem nem jó elsietni az ilyen dolgokat, hiszen mint már említettem jár némi utánajárogatással is a dolog. Bár ez jelentősen kevesebbel, mint az értékbecslés. Sürgős esetben a cég 12-24 órán belül ki tudja állítani a szükséges papírokat. És ők aztán haladnak a korral, mert a futáros/postás papírkiszállítás mellett lehet kérni az iratokat ímélben is, ami nem csak hogy jobb a környezetnek, de sokkal gyorsabb és olcsóbb is. Persze aki inkább az előbbi módszereket preferálja, arra is van lehetőség.

Ami még külön tetszett, az az volt, hogy ezek mellett a szolgáltatások mellett még egy kisokost is kaptunk, amiben a legtöbb ingatlanos kérdésünkre választ kaptunk, és olyan dolgokra is rávilágított, amire addig nem nagyon figyeltünk. Szóval már ezért is nagyon megérte.

Maga az értékbecslés nagyon flottul ment, a tulajnak sem volt kifogása ellene, és mivel elhintettük neki, hogy az energetikai tanúsítvány amúgy 10 évig is jó, ha nem történnek az ingatlan energia háztartását befolyásoló változtatások, beleegyezett, hogy akkor a költségeknek azt a felét ő állja, hiszen mi teszünk ezzel szívességet neki. Már amennyiben úgy döntünk, hogy nem vásároljuk meg az ingatlant. Végül az általános benyomásainknak, és az értékbecslének, valamint az energia tanúsítványnak a tükrében, úgy döntöttünk megvesszük a házat, de némi alkudást azért bele vittünk a dologba.

Úgy gondolom a dolgok kimenetele mindenkinek kedvező volt, és mi csak ajánlani tudjuk a https://www.e-tanusitas.eu/-t. Ha értékbecslésre, vagy energia tanúsítványra van szükségetek, forduljatok bátran hozzájuk. Nem bánjátok meg.